Paard als spiegel?!

Paard als spiegel?!

Als mensen vragen wat voor werk ik doe zei ik vroeger altijd: paardencoach. Er waren grofweg twee manieren waarop mensen dan reageerden. De eerste was: ‘’Ooh dus jij coacht paarden!’’. ‘’Nee ik coach mensen, met behulp van paarden’’ legde ik dan uit. De tweede reactie was’’ Ooh dat is toch dat paarden spiegelen?’’ ‘’Ja, zoiets’’ was dan altijd mijn antwoord. Ik kon nooit volmondig JA! antwoorden. Maar waarom eigenlijk niet? Dat paarden spiegelen is iets wat zowel door paardencoaches als klanten wordt gezegd. Maar is dat wel zo? En hoe zit dat dan?

Spiegelen (werkwoord)

Spie ~ gel ~ en
Reflecteren, Weerspiegelen

Bron: complete-encyclopedie.nl

In de encyclopedie staat dus dat spiegelen reflecteren/weerspiegelen betekent. Er wordt weleens gezegd dat paarden ‘’de spiegel van de ziel zijn’’. Maar hoe zit dat dan?

Tijdens het coachen, maar ook in mijn eigen omgang met de paarden, ben ik al veel situaties tegengekomen waarin paarden reageerden op de mens. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Iemand kreeg de opdracht een rondje te lopen met een paard, maar die persoon had er eigenlijk geen zin in. Het paard zette geen stap en bleef stokstijf stilstaan.
 • Iemand was onzeker en wilde een paard een halster omdoen, het paard liep weg.
 • Iemand zat niet lekker in zijn vel en had weinig energie. Een normaliter druk paard was rustig en hield zijn gemak.

In al deze gevallen reageerde het paard op de persoon. Het paard vertoonde óf hetzelfde gedrag óf totaal ander gedrag. Een spiegel laat precies hetzelfde zien als wat er voor hem staat. Een spiegel kan het beeld niet veranderen wat hij ziet. Laat het paard zien wat er in jou afspeelt? Jazeker. Laat hij dit zien door jouw gedrag te spiegelen? Dat antwoord mag je zelf geven.

Paarden reflecteren door te reageren op jouw gedrag en maken jouw gedrag hierdoor inzichtelijk. Soms weerspiegelen ze jouw gedrag door hetzelfde gedrag te vertonen. Soms niet. Desalniettemin is elke feedback die de paarden geven nuttig en zeggen ze wat over jou. Spiegels of niet, leermeesters zijn het zeker!

En wat doe ik nou precies voor werk, mijn antwoord tegenwoordig is: ‘’Ik coach mensen met behulp van paarden’’. Duidelijk, toch!


3 Replies to “Paard als spiegel?!”

 1. Heel duidelijk! Dank je voor deze uitleg.
  Mijn ervaring bij jou is inderdaad dat mijn gedrag gespiegeld werd door het paard. Toch deed het paard niet alleen “het werk”, door jouw vragen en coaching was de sessie helemaal af. Heb er veel aan gehad en kom graag nog eens terug.
  Lieve groetjes,
  Thera x

 2. Het is idd heel duidelijk uitgelegt en heb nu echt een idee erbij van hoe het in de praktijk toegaat!! En heel leuk om die blog te lezen ,ga voor al zo. door !! ????Gr agaath

Comments are closed.